hemle

Əti necə bişirək ki, xərçəngə yol açmasın?

Tarix:6-07-2024, 11:30
Baxış Sayı:870

Əti necə bişirək ki, xərçəngə yol açmasın?
"Ət qızartması sevənlər gərək onu hazırlayan zaman diqqətli olsunlar. Düzgün bişirilməyən ət xərçəng xəstəliyinə səbəb ola bilər".

Bu sözləri ABŞ-dən olan diyetoloq Emi Pendlton Key deyib.

"Əti tüstü əmələ gətirmədən, aşağı temperaturda, qısa müddətdə qızartmaq lazımdır. Bu, xərçəngə səbəb olan maddələrin yığılmasını azaltmağa kömək edir", - deyə diyetoloq bildirib.

Həkim qeyd edib ki, manqalda möhkəm qızardılmış ətdə heterosiklik aminlər və polisiklik aromatik karbohidrogenlər yaranır ki, onlar yoğun bağırsaq, mədə, prostat və süd vəzi xərçənginə səbəb ola bilər.

Pendletonun fikrincə, bir dəfə qızardılmış qırmızı ət yemək sağlamlıq üçün təhlükə yaratmır:

"Bununla belə, qovurma üsulları ilə hazırlanmış əti sevənlər xərçəngin inkişaf riskini azaltmaq üçün bir neçə qaydaya riayət etməlidirlər. Ət uzun müddət manqalda qalmamalıdır - bu, onun tərkibində daha çox kanserogenlərin əmələ gəlməsi ehtimalını artırır. Bişirmə vaxtını azaltmaq, əti kiçik hissələrə bölmək tövsiyə olunur".

Marinad sevənlər üçün həkim otlar və ədviyyatlardan istifadə etməyi, həmçinin yağlı sousları əlavə etməməyi məsləhət görür:

"Mümkünsə, yağsız ətləri seçin və ya yeməkdən əvvəl görünən artıq piyləri kəsin. Yağlı ətlər daha çox tüstülənir və xərçəngə səbəb olan maddələr toplayır".

Digər xəbərlər
15:30 Dövlət işində çalışanlara BƏD XƏBƏR
15:27 Uşaqlar üçün yaşayış minimumu artırıldı
15:25 Azərbaycanda alimentin minimum məbləği artırılır
15:24 Bu halda vətəndaşın işsiz statusu ləğv edilir
14:26 QAZ XƏTLƏRİNƏ HAVA NİYƏ VURULUR?- AÇIQLAMA
10:44 Ömrü uzatmağın sadə yolu tapıldı
10:43 Bu gün Bakıda daha bir bəyannamə qəbul ediləcək
10:40 COP29 tədbirinin vaxtı uzadıldı