hemle

Xərçəng əleyhinə pəhrizin əsas komponentləri hansılardır?

Tarix:14-06-2024, 09:30
Baxış Sayı:764

Xərçəng əleyhinə pəhrizin əsas komponentləri hansılardır?
"Zülalla zəngin balıq və toyuq əti, bitki qidalarının tərkibində olan antioksidantlar və lif, eləcə də qoz-fındıqlarda olan faydalı yağlar xərçəng riskini azaldır".

Bunu ABŞ-li onkoloq, tibb elmləri doktoru Nikol Endryus deyib.

Həkim qeyd edib ki, xərçəng əleyhinə pəhriz dedikdə boşqabın üçdə ikisini meyvə, tərəvəz, tam taxıllar, qoz-fındıq, tum, lobya və ya paxlalılar kimi bitki qidaları ilə doldurulmasını nəzərdə tutur. Bütün bu məhsulların tərkibində antioksidantlar (xüsusi molekullar) və hüceyrələri zədələnmədən qoruyan və mövcud qüsurları düzəldən fitokimyəvi maddələr var.

Bitki qidaları həmçinin həzmi normallaşdıran və bağırsaq xərçənginin inkişaf riskini azaldan faydalı qida lifləri ilə zəngindir.

Xərçəngin qarşısının alınması üçün vacib olan ikinci əvəzolunmaz qida komponentinin zülal olduğu bildirilir. O, toyuq, balıq, hind quşu, yumurta və süd məhsullarında olur.

Onkoloq qeyd edib ki, yağları da unutmaq olmaz. İnsan orqanizmi üçün faydalı yağlar zeytun, avokado, tum, qoz-fındıq və qaymaqda var.

Digər xəbərlər
22:04 Bu əsgərlərlə görüşə məhdudiyyət qoyuldu
22:01 Yaxın beş ildə dünya tarixin ən isti ilini yaşayacaq
21:52 Pentaqon Çinin hücumundan qorxur: Bunu aşkar etmək çox çətin olacaq
21:46 Kartınızdakı pullar bu üsulla da oğurlana bilər - XƏBƏRDARLIQ
19:56 Rotterdamda “Qərbi Azərbaycana Qayıdışa Dəstək” adlı beynəlxalq tədbir keçirildi
15:13 Paşinyanın kilsə ilə müharibəsinin şifrələri: Azərbaycan amili niyə önəmlidir?
14:54 "WhatsApp"da yeni dövr: Sizi telefon nömrənizlə əlavə etməyən insanlar...
14:49 ABŞ-da sensasion tələb: Bu senator həbs edilsin, yoxsa III Dünya müharibəsi olacaq