hemle

Qida əlavələrinin potensial TƏHLÜKƏSİ

Tarix:2-05-2024, 09:00
Baxış Sayı:642

Qida əlavələrinin potensial TƏHLÜKƏSİ
Vitamin K əlavələri dolayı yolla qan laxtalanma riskini, beta-karoten isə siqaret çəkənlərdə ağciyər xərçəngi riskini artıra bilər. Bəzi digər birləşmələr və bitki komponentləri (vitamin C, E və dazı otu) xərçəng, depressiya və ürək xəstəliklərinin müalicəsinin effektivliyini azaldır.

Bu barədə Ottava (Kanada) Universitetinin Ailə Təbabəti Departamentinin dosenti Erik Vultorton bildirib.

Vultortonun sözlərinə görə, qida əlavələri və vitamin-mineral komplekslərinin tərkibi reseptlə verilən dərmanlarla müqayisəyə gələ bilən maddələrdən ibarət ola bilər. Ancaq bir çox insanlar həkimə müraciət etmədən əlavələrdən istifadə edirlər.

“Bəzi hallarda bu cür “özünə resept”in sağlamlıq riskləri potensial faydalardan daha çox ola bilər. Bütün vitaminlər, minerallar və bitki mənşəli ekstraktları istehlak edərkən qaydalara riayət edilməlidir. Depressiya və ürək xəstəliklərindən dərman müalicəsi alanlar, həmçinin xərçəngə görə kimyaterapiya alanlar xüsusilə diqqətli olmalıdırlar”, - deyə dosent qeyd edib.
Fakt budur ki, bəzi əlavələr müalicənin effektivliyini azalda bilər. K vitamini qan durulaşdırıcıların qan laxtalanmasının qarşısını almaq qabiliyyətini zəiflədə bilər. C və E vitaminləri kemoterapinin effektivliyini azalda bilər və dazı otu antidepresanların və ürək-damar xəstəliklərinin müalicəsi üçün bəzi dərmanların effektinə mənfi təsir göstərə bilər.

Mənbə: Gazeta.ru

Digər xəbərlər
15:30 Dövlət işində çalışanlara BƏD XƏBƏR
15:27 Uşaqlar üçün yaşayış minimumu artırıldı
15:25 Azərbaycanda alimentin minimum məbləği artırılır
15:24 Bu halda vətəndaşın işsiz statusu ləğv edilir
14:26 QAZ XƏTLƏRİNƏ HAVA NİYƏ VURULUR?- AÇIQLAMA
10:44 Ömrü uzatmağın sadə yolu tapıldı
10:43 Bu gün Bakıda daha bir bəyannamə qəbul ediləcək
10:40 COP29 tədbirinin vaxtı uzadıldı