hemle

Bu şirniyyatlar sağlamlığı zədələyir

Tarix:26-02-2025, 10:36
Baxış Sayı:577

Oksford Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, çərəzlər, kruvasanlar, tortlar və doymuş yağları yüksək olan digər qidalar müntəzəm olaraq istehlak edildikdə bir neçə həftə ərzində orqanizmdə mənfi dəyişikliklərə səbəb ola bilər.

Belə qidalanma "pis" xolesterinin səviyyəsini artırır və qaraciyərdə yağlanmanın faizini artırır.

"Ən mühüm tapıntı təhlükəli dəyişikliklərin nə qədər tez baş verməsidir", - aparıcı tədqiqatçı Nikola Srnik deyib.

Alimlərin qənaətləri 24 könüllünün iştirak etdiyi eksperimentə əsaslanır. İnsanlar iki qrupa bölünüblər: birincilər doymuş yağlarla zəngin qidalar (kolbasa, kərə yağı, bişmiş məmulatlar, şokolad) yeyiblər, ikincilər isə balıq, zeytun yağı və qoz-fındıqdan yağlar qəbul ediblər.

Bir neçə həftədən sonra birinci qrupda ürək-damar və metabolik xəstəliklər, eləcə də 2-ci tip diabet təhlükəsi riski artıb. İkinci qrupun göstəriciləri, əksinə, yaxşılaşıb və "pis" xolesterolun göstəriciləri 10% azalıb.

Digər xəbərlər
19:06 Rusiyadan vətəndaşlarına çağırış: Bu ərazilərə getməyin!
19:04 Ölkədə evlərin qiyməti bu qədər bahalaşdı - RƏSMİ
19:02 Ayağınızda bu izlər varsa, diqqət! - Beyinlə əlaqəsi üzə çıxdı
19:00 28 şəhər bu tarixə qədər yox ola bilər - Yerin altına batır
18:59 Prezidentdən mühüm mesaj: Ən azı yaşadığımız bölgədə bizimlə bu gün hesablaşmayan sabah peşman olur
18:57 Türkiyə və İsrail bu döyüşdə qarşılaşdı: Qalib bəlli oldu
18:56 İlham Əliyev Kəngərli kənd tam orta məktəbinin binasının açılışında iştirak etdi
18:50 Tramp elan etdi: Hindistan və Pakistan atəşkəsə razılaşdı