İspan Dəniz Elmləri İnstitutunun (ICM-CSIC) alimləri, elmi qrupun bir hissəsi olaraq, beş bitki məhsulunun-zeytun yağı, üzüm, sarımsaq, rozmarin və zəfəranın istehlakının ürək-damar sisteminə maksimum fayda gətirdiyini aşkar ediblər.
Araşdırmanın nəticələri "Food Bioscience" jurnalında dərc olunub.
Alimlər Aralıq dənizi pəhrizinin bir hissəsi olan bir qrup bitkidən əldə edilən əsas bioaktiv birləşmələrin təsir mexanizmlərini, həmçinin preklinik və klinik məlumatları təhlil ediblər.
Tədqiqatçılar altı bitkiyə və onların əsas aktiv komponentlərinə diqqət yetiriblər: sarımsaq (Allium sativum, diallil trisulfid, allisin və S-allilsistein ilə), yemişan (Crataegus monogyna, quercetin, apigenin və xlorogen turşusu ilə), zəfəran (Crocus sativus, crocus sativus, crocus ilə). və safranal ), zeytun yağı (Olea europaea, ilə olein turşusu, oleuropein, hidroksitirozol və oleasein), rozmarin (Salvia rosmarinus, rozmarin və karnosik turşuları ilə) və üzüm (Vitis vinifera, resveratrol ilə).
İcmal bitkilərin ən vacib farmakoloji xüsusiyyətlərinə, o cümlədən onların antioksidant, iltihabəleyhinə və damar genişləndirici təsirlərinə, həmçinin lipid mübadiləsinə təsirinə diqqət yetirib.
Nəticələr göstərib ki, üzüm, zəfəran, zeytun yağı, rozmarin və sarımsağın birgə istehlakı ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdıra, infarkt və insult riskini azalda bilər.
Tədqiqat qrupu hesab edir ki, bu qidaların fərdi ekstraktları sağlamlıq üçün əhəmiyyətli faydalar təmin edir, lakin onların birlikdə istehlakı "matris effekti" səbəbindən terapevtik effekti gücləndirə bilər. Bu o deməkdir ki, pəhriz komponentləri hər bir ekstraktın effektivliyini dəyişdirə, fərdi xüsusiyyətlərini gücləndirə və ya zəiflədə bilər. Bu qarşılıqlı əlaqəni başa düşmək bu bitki ekstraktlarının pəhriz kontekstində terapevtik istifadəsini optimallaşdırmaq üçün lazımdır.