hemle

Alimlər ürək üçün problem yaradacaq şirin qidaların adlarını açıqlayıblar

Tarix:12-12-2024, 18:48
Baxış Sayı:441



Lund Universitetinin (İsveç) alimləri müəyyən ediblər ki, az miqdarda şirniyyat şəkər tərkibli içkilərdən sui-istifadədən fərqli olaraq, ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini artırmır.

Araşdırmanın nəticələri "Frontiers in Public Health" jurnalında dərc olunub.

Müxtəlif növ şəkər qəbulunun ürək-damar xəstəliyi riskinə necə təsir etdiyini anlamaq üçün tədqiqatçılar iki böyük tədqiqatın məlumatlarından istifadə etdilər: İsveç Mammoqrafiya Kohortu (SMC) və İsveç Kişi Kohortu. Bu tədqiqatlarda iştirakçılara (cəmi 69,705 nəfər) 1997 və 2009-cu illərdə pəhrizləri ilə bağlı suallar verildi ki, bu da tədqiqatçılara zamanla iştirakçıların qidalanma modellərini izləməyə imkan verib.Nəticələr göstərib ki, şəkərli içkilərin qəbulu işemik insult, ürək çatışmazlığı, atrial fibrilasiya və abdominal aorta anevrizması riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.

Digər xəbərlər
17:29 Prezident və xanımı Türkiyədədir
17:27 Heydər Əliyev prospektindəki qəzada iki nəfər yaralandı
17:20 Ermənistan orduya adam toplayır – Hücum hazırlığı başlandı
17:14 Bu halda universitet oxuyanlar təhsili dayandırıb əsgər gedəcəklər - AÇIQLAMA
17:00 Bu zəngləri açan kimi kartda olan vəsaitiniz OĞURLANA BİLƏR
16:52 Dondurmalarla bağlı vəziyyət necədir? - AQTA-dan AÇIQLAMA
16:49 Bakıda külək güclənib - FAKTİKİ HAVA
16:32 Natəvan Bayramova vəzifədən azad edildi