hemle

Alimlər ürək üçün problem yaradacaq şirin qidaların adlarını açıqlayıblar

Tarix:12-12-2024, 18:48
Baxış Sayı:441



Lund Universitetinin (İsveç) alimləri müəyyən ediblər ki, az miqdarda şirniyyat şəkər tərkibli içkilərdən sui-istifadədən fərqli olaraq, ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini artırmır.

Araşdırmanın nəticələri "Frontiers in Public Health" jurnalında dərc olunub.

Müxtəlif növ şəkər qəbulunun ürək-damar xəstəliyi riskinə necə təsir etdiyini anlamaq üçün tədqiqatçılar iki böyük tədqiqatın məlumatlarından istifadə etdilər: İsveç Mammoqrafiya Kohortu (SMC) və İsveç Kişi Kohortu. Bu tədqiqatlarda iştirakçılara (cəmi 69,705 nəfər) 1997 və 2009-cu illərdə pəhrizləri ilə bağlı suallar verildi ki, bu da tədqiqatçılara zamanla iştirakçıların qidalanma modellərini izləməyə imkan verib.Nəticələr göstərib ki, şəkərli içkilərin qəbulu işemik insult, ürək çatışmazlığı, atrial fibrilasiya və abdominal aorta anevrizması riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.

Digər xəbərlər
08:48 Bakının iki rayonunun bəzi hissələri QAZSIZ QALACAQ
08:37 Bu 3 əlamət bədəndə xərçəngin yarandığının əlamətidir
08:32 Sosial media asılılığının beyinə təsiri - DƏHŞƏTLİ FAKTLAR
08:24 Parkinson xəstəliyi beynin emosional reaksiyaları ilə aşkarlanacaq
08:20 Azərbaycan BMT-də neonasizmə qarşı mübarizəyə dair qətnaməni dəstəkləyib
08:17 Super bakteriyanın "yürüşü": Alimlər antibiotikləri qəbul etməyən yeni vəba ştamı aşkarlayıblar
08:14 Tənhalığın gözlənilməz TƏHLÜKƏSİ - Bu vəziyyətə düşmə ehtimalı çoxdur
08:11 Böyrəyini anasına bağışladı, özünə donuz böyrəyi KÖÇÜRÜLDÜ - TİBBDƏ İNQİLAB