hemle

Şəkər xəstəliyinə tutulma riskini artıran məhsul

Tarix:1-01-2025, 22:17
Baxış Sayı:507

Kembric Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qırmızı ət (mal əti, quzu, donuz əti) və qırmızı ət məhsulları (bekon və salam) 2-ci tip diabetin inkişaf riskini artıra bilər.

Araşdırmanın nəticələri "The Lancet" nəşrində dərc olunub.

Alimlər Şimali və Cənubi Amerikadan, Aralıq dənizi ölkələrindən, Avropadan, Cənub-Şərqi Asiyadan və Qərbi Sakit Okean hövzəsindən (ümumilikdə 20 ölkə) iki milyona yaxın insanın qidalanması və sağlamlığı ilə bağlı məlumatların təhlili nəticəsində bu qənaətə gəliblər.

Qırmızı ətin yüksək doymuş yağ tərkibi insulin həssaslığına mənfi təsir göstərə bilər. Bu, mədəaltı vəzinin bir hormonudur, bunun sayəsində qandan qlükoza hüceyrələrə daxil olur.

Tədqiqat həmçinin müəyyən edib ki, heyvan zülalının yüksək istehlakı (bitki zülalından fərqli olaraq) budaqlanmış zəncirvari amin turşularının (BCAA) həddindən artıq tədarükü səbəbindən 2-ci tip diabetin inkişaf riskini artıra bilər.

Qırmızı ət yeyənlərdə diabetin inkişafının digər potensial mexanizmi bağırsaq mikrobiotası ilə bağlıdır. Tədqiqatçıların fikrincə, bağırsaq bakteriyaları birliyi qırmızı ətdə bol olan xolini (suda həll olunan əsas qida maddəsi) və L-karnitini (təbii olaraq qidada olan amin turşusu) metabolizə edir.

Bu proses təbii birləşmə trimetilamin istehsal edir. Bədəndə trimetilamin səviyyəsinin artması 2-ci tip diabetin inkişaf riskinin daha yüksək olması ilə əlaqələndirilir.

Digər xəbərlər
10:16 Rusiyaya PUA hücumu: hava limanı bağlandı, təyyarələr eniş edə bilmir - TƏCİLİ
10:15 Ukrayna ilə Rusiya arasındakı müharibə bu il bitə bilər
10:12 Bu tarixdə insanlar yox ola bilər - Alimlərdən qorxulu proqnozlar
10:09 Yanvarın bu günlərində diqqətli olun! - XƏBƏRDARLIQ
09:56 Bu şəhərdə ictimai nəqliyyatdan istifadə pulsuz oldu
09:51 Ali məktəblərə keçid ballarında dəyişikliklər: Bu il nələr gözlənilir?
09:46 Alimlər insanlarda yeni qan qrupu ortaya çıxardılar
09:42 Səhər yeməyindən imtina etməyin təhlükələri nələrdir? - Rusiyalı həkimdən tövsiyə