hemle

Qəhvə və enerji içkilərinin zərərləri

Tarix:14-10-2024, 09:50
Baxış Sayı:556



"Gün ərzində diqqət və işgüzarlıq səviyyəsi qidalanma da daxil olmaqla bir çox amillərdən asılıdır".

Bunu Rusiyadakı Skandinaviya Sağlamlıq Mərkəzinin endokrinoloqu Qalina Smirnova gazeta.ru-ya bildirib.

Onun sözlərinə görə, şirniyyatlar, fastfud, şəkər və kofeini yüksək olan içkilər enerji səviyyəsini və konsentrasiya qabiliyyətini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. Smirnova şəkərin qan qlükozasında kəskin sıçrayışa səbəb olduğunu izah edib. Bu enerji fiziki fəaliyyət üçün istifadə edilmədikdə, qlükoza yağa çevrilir, bu da trigliseridlərin səviyyəsini artırır, diqqəti və konsentrasiyanı azaldır.

"Fast foodda çoxlu miqdarda trans yağlar və konservantlar var ki, bu da idrak funksiyasına mənfi təsir göstərir. Bu məhsullar insulin səviyyələrində oynamalara səbəb olur və halı pisləşdirir, məhsuldarlığın azalmasına gətirib çıxarır", - həkim qeyd edib.

Mütəxəssis vurğulayıb ki, kofein və enerji içkiləri qısa müddətli enerji verən təsir göstərir, lakin tez-tez, müntəzəm istifadə diqqətə və ümumi səhhətə mənfi təsir göstərə bilər.

Sabit enerji səviyyələrini qorumaq üçün pəhrizə meyvə, tərəvəz, qoz-fındıq və bitki yağları əlavə etmək tövsiyə olunur.

Digər xəbərlər
22:36 Bu qanunun tələblərinin pozulmasına görə cərimələrin 50 faizi hərbçilərin maaşlarına əlavə ediləcək
22:31 Həccə getmək niyə bizdə baha, qonşu ölkələrdə ucuzdur? - AÇIQLAMA
22:28 Sabah bu ərazilərdə qaz olmayacaq
18:31 Təşəkkür məktubu
11:41 Müqavilə ilə "kupça"dakı kvadrat düz gəlmir - Təzminat ala bilərsiz
11:39 Tələbələrə PULSUZ - AYNA-dan AÇIQLAMA
11:36 Nazirlər Kabinetinin iki qərarı ləğv edildi
11:34 Türkiyə mətbuatında Azərbaycanla bağlı mənfi rəy yaratmaq istəyənlər kimlərdir? - FOTOFAKTLAR