hemle

Anemiyaya səbəb olan DƏMİR AZLIĞI - Ən çox hansı qidaları yeməliyik?

Tarix:21-08-2024, 08:09
Baxış Sayı:2





Dəmir kimi bir elementin çatışmazlığı ilə insan bədənində anemiya inkişaf edir. Xəstəlik nəfəs darlığı, zəiflik, başgicəllənmə, titrəmə, sinə ağrısı ilə müşayiət olunur.

Mütəxəssislər özünüzü normal hiss etməyiniz üçün pəhrizinizə dəmiri yüksək olan qidaları daxil etməyi təklif edir.

Paxlalılar ən çox dəmir ehtiva edir. 200 qram qaynadılmış mərciməkdə 6,6 mq dəmir, qara lobyada isə bu vacib element daha çoxdur.

Sakatatda da (Orqan ətləri: Qaraciyər, ağciyər, böyrək, ürək, qarın və s.) kifayət qədər dəmir var. 85 q bişmiş qaraciyərdə 5,2 mq dəmir var (gündəlik dəyərin təxminən üçdə biri).

100 qram tofunun (Tofu soya paxlasından hazırlanan yüksək proteinli, bitki əsaslı qidadır) tərkibində təxminən 3,4 mq dəmir və ya böyüklərin gündəlik ehtiyacının 19%-i var.

Bir fincan bişmiş ispanaqda 6,4 mq dəmir var.

Qırmızı ət və tünd şokolad dəmirin tərkibində təxminən bərabərdir,

10 qram anakardiyanın tərkibində təxminən 1,9 mq dəmir və ya gündəlik dəyərin 10%-i var.

Digər xəbərlər
17:21 Təhlükəsizlik baxımından bunları bilmək vacibdir
14:34 TƏBİB partlayışda xəsarət alanların son vəziyyətini açıqladı
14:31 ABŞ Rusiya və İrana kosmosdan zərbə endirəcək - Gizli silah
14:29 ABŞ Konqresindən sensasiyalı araşdırma: COVID-19 laboratoriyadan "qaçıb" - FAKTLAR
14:25 Erməni nümayəndə BMT-də çıxılmaz vəziyyətdə qaldı, azərbaycanlılarla bağlı həqiqəti etiraf etdi
14:21 İsrail xüsusi xidmət orqanları İranın 200-dən çox kiberhücumunu qeydə alıb
08:49 Yer təhlükədə: Artıq 15 milyon kvadrat kilometr torpaq tükənib
08:46 "WhatsApp" milyonlarla "iPhone" smartfonunda işini dayandıracaq