Bitki mənşəli nitratlar insan sağlamlığı üçün faydalıdır, heyvan mənşəli nitratlar isə ölüm riskini artırır.
Bu barədə Edit Kovan Universitetinin (Avstraliya) araşdırmasında deyilir və onun nəticələri “MedicalXpress” portalında yerləşdirilib.
Nitratlar çuğundur, yarpaqlı göyərti, ət və içməli suda olur. Alimlər Danimarkadan olan 52 min xəstənin məlumatlarını təhlil ediblər. Bitki əsaslı nitratların orta və yüksək qəbulu xərçəng və ya ürək xəstəliyindən ölüm riskinin 14-24% azalması ilə əlaqələndirilib.
Əksinə, heyvan nitratlarının daha çox qəbulu ölüm riskinin müvafiq olaraq 9-12% artırıb. İşlənmiş ət (kolbasa, kolbasa və s.) istehlak edərkən isə risk 12-22% yüksəlib. İçməli suda olan nitratlar da ürək-damar xəstəlikləri riskini artırır.
Qəbul edildikdə, nitratlar azot oksidinə çevrilə bilər. Bu maddə qan axını yaxşılaşdırır və təzyiqi aşağı salır. Lakin nitratlar kanserogen nitrozaminlərə də çevrilə bilər.